Tanuljunk meg együtt élni! A fogyatékossággal élő emberek integrációjáért

Normál verzió

Berzence

A Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon, székhelyén kívül még 3 telephelyen, összesen 510 férőhellyel rendelkezik. Bentlakásos elhelyezést nyújt időskorúak, fogyatékossággal elő és pszichiátriai beteg felnőttek, valamint az intézményes ellátásra szoruló gyermekek számára. Berzencén 120 férőhelyes pszichiátriai otthon működik. A kastély az 1750-es években épült és már a kezdetekben sem volt alkalmas ilyen nagy létszámú lakó elhelyezésére. A lakószobák és a közösségi helyiségek most is rendkívül zsúfoltak, a berendezés egyszerű. Az épület sem fizikai sem infokommunikációs szempontból nem akadálymentes, de a műemléki jelleg miatt, az átalakítása sem megoldható.

BerzenceBerzence

A kastély kiváltása tehát, a lakók kényelme és a szakmai munka szempontjából is fontos, hogy az intézmény határozatlan idejű működési engedélyt kaphasson. A pszichiátriai intézet, létrehozása óta, több száz helyi és környékbeli családnak adott munkát és több ezer sérült emberen segített. Napjainkban is a csurgói kistérség egyik legnagyobb foglalkoztatója. A térség munkavállalóinak munkájára a kiváltást követően is számít az intézmény.

A TIOP 3.4.1. A-11/1 program lényege, hogy az otthon lakói a kiváltást követően a helyi települési közösségbe integráltan tudják élni az életüket. A lakhatás és a szociális szolgáltatások színterei külön válnak. Minden lakó a személyes támogatási szükségletéhez mérten kapja meg a személyre szabott segítséget. A személyre szabott szociális szolgáltatásokat a lakók a település szívében 2019 m2-en megépülő szociális szolgáltató központban veszik igénybe. A leendő szolgáltató központ alkalmas lesz a lakók támogatása mellett helyi, mikro térségi és járási szociális alapszolgáltatások biztosítására is.

Kapcsolat: Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon

Igazgató: Szőke József
Cím: 7516 Berzence, Szabadság tér 17.
Telefon: 85/546-131
E-mail: igazgató@berzenceszoci.hu
Web: www.berzenceszoci.hu