Tanuljunk meg együtt élni! A fogyatékossággal élő emberek integrációjáért

Normál verzió

Kalocsa

Az Értelmi Fogyatékosok Otthona Kalocsa városában 60 bentlakási férőhelyet biztosít az ápolást, gondozást igénylő (többségében középsúlyos és súlyos) értelmi fogyatékossággal élő emberek számára. A lakók száma jelenleg 51 fő. Az intézmény több mint 100 éves épülete Kalocsa belvárosának északi részén található. A kétemeletes, akadálymentesített épület szobáinak többsége (melyek 4, 6 illetve 8 ágyasak) az emeleten található, míg a földszinten elsősorban a foglalkoztató helyiségek, valamint az ebédlő, a tálaló, a nővérszoba és a vezetői iroda került kialakításra. Minden emeleten egy-egy fürdőszoba és WC található. Az intézmény tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető és szükség esetén a lakók gyors egészségügyi ellátása is biztosított, mivel az intézmény a kórház közvetlen közelében helyezkedik el.

kalocsa2
A Malom utcában működő otthon azonban mára túlzsúfolttá vált, emiatt nem képes megfelelő, korszerű hátteret biztosítani a segítséget igénylő emberek számára. Emellett az épület raktározásra, mosásra használt pincehelyisége az esőzések alkalmával rendszeresen beázik, a féloldalas süllyedés eredményeként pedig a főhomlokzat közepén egy függőleges repedés figyelhető meg. Mivel az intézmény a jelenlegi épület méreteiből és állapotából fakadóan nem tud megfelelni a jogszabályi előírásoknak, továbbá az épületben és a telken hosszú távú, egyszerűen fenntartható fejlesztés nem valósítható meg, ezért indokolttá vált a lakók kiváltása.

Az intézmény sikeresen pályázott a TIOP 3.4.1. A-11/1 kódszámú, a „Bentlakásos intézmények kiváltása” című pályázaton, ennek eredményeként lehetőség nyílik az otthon teljes kiváltására, így a lakók egy 24 fős lakócentrumban, valamint 12, 10, 8, 4 és 2 fős lakásokban élhetnek majd a szükségleteik szerinti támogatás és személyi segítés megtartása mellett.

Kapcsolat: Értelmi Fogyatékosok Otthona

Intézményvezető: Rumi László
Cím: Kalocsa, Malom utca 5.
E-mail: laszlorumi@gmail.com