Tanuljunk meg együtt élni! A fogyatékossággal élő emberek integrációjáért

Normál verzió

Mérk

Az intézmény 120 értelmi, mozgásszervi vagy érzékszervi fogyatékossággal élő, és 130 idős korú, gondoskodást igénylő lakó teljes körű ellátását biztosítja a nap 24 órájában. A fogyatékossággal élő ellátottak esetében ápolásukon és gondozásukon kívül terápiás célú foglalkoztatásukat is biztosítják.

MérkMérk

Az intézmény 5 épületből áll, ezek a telken szétszórtan helyezkednek el. A legrégebbi épület az 1920-30-as években épült, eredeti funkciója szerint huszár laktanya volt. Ez az épület ad otthont a kiváltás által érintett fogyatékossággal élő emberek többségének, összesen 71 főnek. A „kaszárnyaépület” mára túlzsúfolttá vált, jellemzően 6-8 lakó jut egy-egy kis alapterületű szobára. Az otthon így nem felel meg az ellátás fizikai feltételeire vonatkozó törvényi feltételnek, ezért indokolt, hogy az otthonban lakó, fogyatékossággal élő emberek, az önállóbb életre való alapos felkészítésüket követően, kis létszámú lakóegységekbe költözzenek.

A TIOP 3.4.1. A-11/1 pályázat keretében lehetőség nyílik a jelenlegi székhelyen és a székhelytől elkülönülő telephelyeken 8 épületegységben, összesen 102 fogyatékossággal élő ember elhelyezésére. Emellett, a mostani székhelyen működtetett foglalkoztató épület modernizálása és funkció-körének bővítése is megvalósulhat, így a nappali ellátásra jogosultak is bekapcsolódhatnak majd a szociális foglalkoztatásba. A projekt részeként az ököritófülpösi lakóegységek közelében egy új foglalkoztató épület és egy szolgáltató központ építése is megvalósulhat. Valamennyi létesítmény esetében az a cél, hogy a jelenlegi lakók szükségleteihez igazodó, rugalmas és költséghatékony ellátási rendszer kerüljön kialakításra.

Kapcsolat: Ápoló-Gondozó Otthon, Mérk

Intézményvezető: Szécsi Bálint
Cím: 4352 Mérk, Hunyadi utca 183.
Telefon: 06-44/554-030
E-mail: merkapolo@t-online.hu