Tanuljunk meg együtt élni! A fogyatékossággal élő emberek integrációjáért

Normál verzió

Szakoly

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye első szociális otthona 1950-ben Szakoly községben alakult meg 30 idős ember elhelyezésével. Jelenleg a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működik. Az intézmény 130 férőhelyen 18 éven felüli, enyhe- vagy középsúlyos értelmi fogyatékos személyeknek az ápolását, gondozását, egyéni fejlesztését és terápiás célú foglalkoztatását végzi. Az ápoló-gondozó otthon egy 1982-ben épült kétszintes panelházban, 1-4 ágyas szobákban az ellátottak igényeinek megfelelően,- részben saját bútorokkal, felszerelési tárgyakkal- berendezett szobákban nyújt elhelyezést.

SzakolySzakoly

Az otthon kiváltása, a központi épület romló állapota miatt időszerű. Nagyobb esőzések esetén beázás tapasztalható több lakószobában. A falazat és a tetőszerkezet nincs szigetelve, ez télen és nyáron is rossz közérzetet okoz az ott élő lakók számára. A közműhálózatok elöregedtek, energia pazarlóak a rendszerek. Szintén jelentős problémát okoz a konyha korszerűtlensége, amely a jelenlegi baleset- és munkavédelmi előírásoknak nem felel meg.

Ápoló-gondozó lakóotthoni ellátást nyújt az otthonnal azonos telken 1999-ben átadásra került ház, ahol 2 ágyas szobák állnak rendelkezésre a 18 éven felüli gyógypedagógiai vagy egyéb iskolarendszerű oktatás, nevelés körébe nem vonható enyhe- vagy középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő emberek részére 2 x 10 engedélyezett férőhellyel. Itt családias jellegű ellátást, ápolást, gondozást és terápiás célú foglalkoztatást biztosítanak számukra. A lakótthonban élők korábban mind a főépület lakói voltak. Szakmailag előkészített, tudatosan szervezett lakóotthoni felkészítő programokban vettek részt a beköltözést megelőzően. A lakóotthonban férfi és női ellátottak is helyet kaptak, valamint élettársak elhelyezése is megoldott. Az itt élő lakóknak magasabb lett az életminősége a lakóotthoni szolgáltatás igénybevételével.

Az intézmény 120 fő részére biztosít szociális foglalkoztatást munkaterápia, munka-rehabilitáció, ill. fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás keretében. A foglakoztatás során parkgondozást, kertészeti tevékenységeket, épülettakarítást, és kézműves alkotómunkát (gyertyaöntés, kerámiakészítés, varrás) végeznek az értelmi fogyatékossággal élő lakók. Külső foglalkoztatóként a KÉZMŰ Nonprofit Kft. foglalkoztat 30 lakót fejlesztő-felkészítő formában labdavarró és szőnyegszövő munkakörben.

Nagy hangsúlyt fektetnek a hitélet gyakorlására, a katolikus és református egyház képviselői rendszeresen látogatják az intézményt, és az ellátottak is rendszeresen nagy létszámban vesznek részt a település vallási eseményein. Az otthont szépen gondozott park veszi körül, amely ideális helyet biztosít a szabadidős és sportolási lehetőségeknek. Csoportfoglalkozások keretében különböző szabadidős és művészeti jellegű tevékenységekbe kapcsolódhatnak be a lakók. Többek között hagyományőrző néptánc-, irodalmi és színjátszó csoport és kézműveskedés választhatóak.

A TIOP 3.4.1. A-11/1 kódszámú „Bentlakásos intézmények kiváltása” című pályázat lehetőséget nyújt az otthon teljes kiváltására, valamint a konyhának és kézműves műhelyeknek helyt adó épület korszerűsítésére. A felújítás után ebben az épületben tészta- és zsemlekészítő műhely és önkiszolgáló konyha kerül kialakításra.

Kapcsolat: Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Ápoló – Gondozó Otthona SZAKOLY 

Igazgató: Turcsik László
Cím: 4234 Szakoly, Hunyadi u. 2.
Telefon/Fax: 42/561-086
E-mail: gondozootthon@gmail.com
Honlap: www.gondozootthonszakoly.hu