Tanuljunk meg együtt élni! A fogyatékossággal élő emberek integrációjáért

Normál verzió

Szentes

A Szentesi Pszichiátriai Ápolási Otthon a Csongrád megyei Aranysziget Otthon tagintézménye. A 90 férőhelyes pszichiátriai ápoló otthon ellátási területe Csongrád megye. Célcsoportjához illeszkedve végzi a beutaltak ellátását, biztosítja koruknak, egészségi állapotuknak, betegségüknek megfelelő, fizikai és egészségügyi ellátását, kulturális foglalkoztatását.

SzentesSzentes

Az otthon 1948-ban szeretetházként kezdte meg működését 20 férőhellyel a város központjában egy 19-20. század fordulóján épült polgárház épületében. Az intézmény 1960-ban szakosodott pszichiátriai betegek ellátására. 1988-ban a két szomszédos polgárház megvásárlásával a befogadó kapacitás 102 férőhelyre emelkedett. Az intézmény tulajdonosa ekkor a városi önkormányzat, amely a fenntartást 1994-ben átadta a Csongrád Megyei Önkormányzatnak. 2013. április 1-től a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád Megyei Kirendeltsége az otthon fenntartója.

A földszintes épületegyüttes a feladat ellátására nem alkalmas, az utóbbi évek fejlesztési és javításai ellenére sem. Az épületek műszaki állapotának elavultsága, az utóbbi években több területen felújítást, átalakítást igényelt. A tárgyi feltételek hiányossága miatt az intézmény csak ideiglenes, határozott idejű működési engedéllyel rendelkezik, valamint 2006-ban szükségessé vált az ellátottak számának 90 főre csökkentése, ennek ellenére a mai napig nagy problémát jelent a zsúfoltság (4,6 m2/fő).

Az 5-6 ágyas szobákban van a férőhelyek 41%-a, 7-10 ágyas szobákban a 36%-a. A meglévő épületek maximum 70 fő ellátására alkalmasak. A beépítettség foka igen magas, minimális területű belső udvar áll a gondozottak rendelkezésére, sportolásra egyáltalán nincs lehetőség, így a minőségi, európai szintű gondozás feltételeit nem tudjuk biztosítani.

A TIOP 3.4.1. A-11/1 projekt célja a Szentesi Otthon kiváltására új lakhatási formák kialakítása Szentesen és Nagymágocson.

Kapcsolat:

Otthonvezető: Dányiné Nagy Andrea
Cím: 6600 Szentes, Sima Ferenc u. 6-10.
Telefon: 63/314-245
E-mail: szentes.csomik@gmail.com
Honlap: www.aranysziget.hu