Tanuljunk meg együtt élni! A fogyatékossággal élő emberek integrációjáért

Normál verzió

Tanuljunk meg együtt élni Berzencén is!

Berzence, 2014. JÚNIUS 05. – 2011-ben a Kormány úgy határozott, hogy a fogyatékossággal élő emberek számára egy önálló, egyenlő esélyeket és méltó életkörülményeket biztosító hosszú távú programot indít, amelyet 2011 és 2043 között valósít meg. Most Berzencén is elindul ez a 30 éves, stratégiai kormányprogram. A fogyatékossággal élő emberek szakmai segítséggel, a nagy létszámú, gyakran zsúfolt bentlakásos intézményekből kisebb, az önálló életre alkalmas lakóközösségekbe költöznek át. A kiköltözők számára az intézmények által eddig nyújtott komplex szolgáltatás szétválik a lakhatási és az önálló életvitelt segítő szolgáltatásokra. 2014 áprilisában, a munkálatok elkezdésével Berzence nagyközség is csatlakozott az Európai Unió által szorgalmazott úgynevezett kiváltási stratégiához.

A programnak köszönhetően a fogyatékossággal élő emberek számára lehetőség nyílik a társadalomban való közvetlen részvételre, a közösség számára is „láthatóvá válnak”, környezetük megismeri őket. A napi kapcsolat és együttélés pedig segíti az elfogadást és az előítéletek lebontását. Így a fogyatékkal élők méltóbb, emberibb és önállóbb életet élhetnek.

A fogyatékkal élők számára nyújtott támogatások és szolgáltatások kiemelt figyelmet fordítanak azokra a feladatokra, amelyeket a résztvevők önállóan is el tudnak végezni, illetve lehetőséget teremtenek az önálló életvitelhez szükséges új készségek elsajátítására. A program résztvevői csupán annyi segítséget kapnak, amennyire feltétlenül szükségük van, de azt magas szakmai színvonalon biztosítják számukra. A program résztvevőinek aktív szerepet kell vállalniuk lakásuk, lakókörnyezetük kialakításában, berendezésében.

A program hozzásegíti a fogyatékossággal élő embereket, hogy saját maguk tervezhessék meg az életüket a legalapvetőbb kérdésektől kezdve. A cél, hogy a lehető legnagyobb fokú önállósággal élhessenek, erősítsék társas és társadalmi kapcsolataikat, valamint egyenlő eséllyel férhessenek hozzá a közszolgáltatásokhoz.

Somogy megye egyik legrégebben működő szociális intézménye, a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon a székhelyén és még további 3 telephelyen, összesen 510 férőhelyen látja el a rászorulókat. A pályázat keretében a berzencei 120 férőhelyes pszichiátriai otthon kiváltása valósul meg, amelyhez a település önkormányzata hét, saját tulajdonú telket ajánlott fel.

Az uniós pályázaton elnyert támogatás összege 1.000.000.000 Ft, amelyből Berzencén összesen 10 lakóingatlanban, a szoláltatásokat pedig a szolgáltató központban alakítják ki.

Berzence, Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon kiváltása

Projektelem megnevezése

Tevékenység

Cím

Ép. br. alapt. m2

3 db 6 férőhelyes családi ház

építés

Arany János utca, Kossuth utca, Szent Imre utca

147 m2 / családi ház

6 db 12 férőhelyes lakóotthon

építés

Lakótelep 1. Dózsa utca, Mátyás utca, Szent László utca, Vadaskerti utca

275 m2 / lakóotthon

1 db 30 férőhelyes apartmanház

építés

Kis Farkas utca

1015 m2

1 db szociális szolgáltató központ

építés

Szabadság tér

2019 m2

 

Információ kérés: 

Szőke József
Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon, igazgató
igazgato@berzenceszoci.hu
06/82 546-131