Tanuljunk meg együtt élni! A fogyatékossággal élő emberek integrációjáért

Normál verzió

KULCSprogram

2011-ben Tapolcán indította el az ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége) támogatott lakhatási programját KULCSProgram néven. Ezen program keretein belül 3 értelmi fogyatékossággal élő fiatal embernek nyílt lehetősége nagyintézményből egy önálló lakásba kiköltöznie.

kulcsprg

Az ÉFOÉSZ KULCSprogramjának célja, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek önállóan élhessenek – nem mint intézménylakók, hanem mint teljes jogú polgárok és a közösség megbecsült tagjai. A KULCSprogram keretében, elsőként a leendő lakók elméleti képzését indították el, amelyen sok fontos és hasznos dolgot tanultak, közöttük kiemelten az önérvényesítést és támogatott döntéshozatalt.

Azok a segítők is képzésben részesültek, akik a későbbiekben a lakásban élők mindennapjaiban támogatást nyújtanak. A leendő lakók elméleti képzése után gyakorlati oktatás következett. Ezalatt zajlott Tapolca belvárosában a lakás átalakítása, teljesen a leendő lakók vágyai, igényei szerint. Emellett fontos, hogy a KULCSprogram működésével tapasztalatokat gyűjtsenek a modell működéséről, valamint támpontot nyújtsanak a kormányzatnak a nagylétszámú intézmények átalakításához, a kiváltáshoz.

Az alábbi linkeken információkat kaphatnak a program működéséről és megismerkedhetnek a tapolcai lakásban élők mindennapjaival: 

kulcsprogram.blog.hu